Apple liet dit jaar een belangrijke claim achterwege bij de introductie van de iPhone 13: de techreus zei niets over een verbetering van de schadebestendigheid van het nieuwe model vergeleken met de iPhone 12.

Uit de eerste tests van Youtubers blijkt dat de iPhone 13-modellen eerder schade oplopen bij een val van 1,5 meter hoogte, dan de iPhone 12.

Het blijft echter lastig om volledig objectieve testopstellingen te maken.

Bij de introductie van de nieuwe iPhone 13 en 13 Pro-modellen op 14 september, viel één ding op: Apple vertelde niets over een verbeterde duurzaamheid. Doorgaans vertellen de presentatoren vol trots dat hun nieuwste creaties nog kras- en valbestendiger zijn. Dit jaar bleek alles gelijk aan de iPhone 12 en 12 Pro.

Maar Apple niet iedereen gaat er zomaar vanuit dat de robuustheid van de nieuwe iPhone 13 even goed is als die van zijn voorganger. Veel Youtubers kochten de nieuwste smartphones met maar één reden: om ze te slopen. Ze willen met eigen ogen zien hoe stevig de iPhones daadwerkelijk zijn. En dat gaat tegenwoordig verder dan simpelweg een iPhone 13 Pro tegen de grond gooien. Vandaag de dag worden robots ingezet om de testresultaten zo objectief mogelijk te houden.

Maar zelfs robots hebben geen invloed op de manier waarop een iPhone de grond raakt. Een ietwat ongelukkige hoek zorgt voor veel meer schade dan een perfect platte landing. En aangezien geen enkele Youtuber dezelfde test met meerdere telefoons deed, is het lastig om een echte conclusie te trekken uit de onderstaande video’s.

Desalniettemin geven ze een goed beeld van wat er kan gebeuren als je je iPhone 13 per ongeluk onder een drone hangt en laat vallen van tientallen meters hoogte.

iPhone 13 slechter dan iPhone 12

De meest wetenschappelijke tester is Phonebuff die de iPhones telkens van een specifieke hoogte op een vaste manier laat vallen. Dit doet hij met behulp van een robot. Hij begint met testen op basis van de resultaten die hij haalde met de iPhone 12, maar had dit misschien beter niet kunnen doen.

Phonebuff geeft ook eerlijk toe dat de manier waarop de iPhone 13 Pro Max valt wellicht de resultaten wat beïnvloedt.

Toch zag Youtuber EverythingApplePro ongeveer dezelfde resultaten. Hij liet de de iPhone 13 eveneens meerdere keren vallen van verschillende hoogten en concludeerde dat hij eerder beschadigde dan de iPhone 12. Ook hij liet weten dat er veel niet-beïnvloedbare factoren bij zijn tests komen kijken.

Hij bewees wel dat een hoesje enorm helpt tegen valschade, ook als je toevallig op een ladder staat en met uitgestrekte arm je telefoon laat vallen.

You Can Repair pakt de test even enthousiast als onwetenschappelijk aan. De testers doen dingen waarbij je flink wat vraagtekens kunt zetten, zoals de telefoon de lucht in hijsen aan 100 ballonnen. Misschien wilden ze een ballonvaart simuleren?

Opvallend is ook dat ze enorm veel moeite hadden om de telefoon te beschadigen, wat bij anderen redelijk simpel leek te gaan. Zelfs een val van tientallen meters hoogte krijgt Apple's nieuwste creatie in eerste instantie niet kapot.

Alle 'testers' benoemen de grotere camera-bump op de achterkant van de iPhone 13 en diens extra gewicht als mogelijke oorzaak voor het eerder stuk gaan telefoon. Deze zorgt voor meer onbalans waardoor er meer druk op bepaalde punten komt te staan als hij de grond raakt.

Een andere verklaring lijkt te zijn dat Apple het scherm van de iPhone 13 dunner dan ooit maakt. iFixit vond dat Apple vermoedelijk het touchgedeelte van het scherm samensmelt met het OLED-scherm. Dit zijn doorgaans twee losse onderdelen, maar in de iPhone 13 is het dus slechts één. Dat maakt het scherm makkelijker en sneller om te produceren en te plaatsen. Ook wordt hij daardoor een fractie dunner. Dat vertaalt zich in theorie in een dunnere telefoon (de iPhone 13 is dikker) en in een kostenbesparing.

Reparatie nog moeilijker

Toch blijft de iPhone 13 erg lastig kapot te krijgen. Maar als hij kapot is, dan ben je wel de pineut. Apple maakt het namelijk weer lastiger om de telefoon te repareren. En dat terwijl er veel vraag is naar smartphones die makkelijker te repareren zijn.

Het is voor derden vrijwel onmogelijk om het scherm van nieuwste model te repareren. Dat vond Youtuber Phone Repair Guru uit toen hij een kijkje in de telefoon nam. Een simpele schermwissel bij een reparateur leidt er volgens hem toe dat FaceID niet meer werkt. De sensoren die nodig zijn voor de goede werking van deze technologie zitten diep in het scherm verwerkt en zijn voor normale reparateurs niet over te zetten.

Apple raadt al jaren aan om iPhone-reparaties bij het bedrijf zelf of bij geautoriseerde derde partijen te laten uitvoeren. Reparaties bij ongeautoriseerde partijen leveren sowieso een breuk in de garantie op, maar kunnen dus ook tot andere ongewenste resultaten leiden.

Na het zien van deze video's kunnen we alleen maar aanraden om een stevig hoesje te gebruiken en een screenprotector op je telefoon te plakken. En zelfs dan is het wellicht nog een goed idee om AppleCare+ aan te schaffen. In dat geval betaal je maar een paar tientjes voor het vervangen van het scherm of het laten verhelpen van andere schades. Zonder AppleCare+ loopt een reparatie al snel in de honderden euro's.

Check voordat je AppleCare+ aanschaft of schade aan je iPhone onder je inboedelverzekering valt. Als dat het geval is, is het ook nog handig om de handelswijze van de verzekeraar uit te pluizen, want niet iedereen gaat akkoord met een ingezonden reparatiefactuur. Sommige verzekeraars werken met vaste reparateurs die er weer eigen regels op nahouden waar je misschien niet akkoord mee kunt/wilt gaan.

LEES OOK: iOS 15 is te downloaden – deze 5 dingen moet je weten, plus hoe je Live Text aanzet